Trouwfotograaf

Trouwfotograaf informatie

Wat kost een trouwfotograaf, hoe komt dat tarief tot stand en wat mag je van de bruidsfotograaf verwachten

Elke bruiloft is uniek

Een huwelijk is misschien wel de meest bijzondere gebeurtenis in je leven.

Tegenover je familie en vrienden gaan jullie elkaar trouw beloven, in goede en slechte tijden. Dat is niet zomaar iets. Vroeger had je eigenlijk alleen een pastoor en een ambtenaar van de burgerlijke stand. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel meer mogelijkheden om de ceremonie nog persoonlijker te maken. Nu kun je een Babs kiezen, zelfs je broer of beste vriendin kan jullie trouwen. Hoe bijzonder is dat?

Ouders, broers en zussen en ook vrienden kunnen een bijdrage leveren in jullie ceremonie. Je kunt je eigen gelofte schrijven en jullie lievelingsnummers kunnen gedraaid worden. Je bent niet meer gebonden aan een kerk of stadhuis, want alles is mogelijk. Trouwen op een kasteel, achter in de tuin, er zijn zoveel mooie locaties.

Bruidsfotografie is een hele investering

De opbouw van wat een trouwfotograaf kost en waarom

Jullie gaan trouwen! Wow, dat opzich is al overweldigend, laat staan wat jullie allemaal nog gaan ervaren bij de voorbereidingen en het regelen van alles omtrent jullie bruiloft. Denk aan de trouwjurk, het pak, de ringen, de locatie en wie wordt de ceremoniemeester? Ook zullen jullie veel trouwfotografen tegenkomen in de zoekopdracht naar de perfecte fotograaf. De markt is groot, heel groot. En waar let je op? Let je alleen op het tarief, dan wil ik je graag uitleggen wat er dan wél goed en heel fout kan gaan.

Vooropgesteld dat dit geen verkooppraatje is voor mezelf, want een trouwfotograaf moet echt met jullie ‘matchen’. En dat is juist niet beïnvloedbaar door een tarief, wel door de persoonlijkheid en de stijl van fotografie en werkwijze. Je kunt in het beroep trouwfotograaf onderscheid maken tussen 3 categorieën; de amateur/hobby fotograaf, de starter en de professional. Er zijn fotografen die de amateur en de startende fotograaf helemaal afbranden en zichzelf op dat voetstuk van ‘de professional’ zetten. Dat is ook prima, maar zo zie ik het niet! Want ook een amateur is voor sommige bruidsparen een goeie match. En een startende fotograaf moet ergens beginnen en wordt vanzelf professional als je er je hart en ziel inlegt.

Wil jij fulltime professioneel trouwfotograaf worden? Dan zul je er echt alles in moeten stoppen, al je kennis, je tijd, je passie, je creativiteit en best flink investeren om professionele apparatuur aan te kunnen schaffen. Natuurlijk vraagt een startende fotograaf niet hetzelfde als een expert, maar je moet ergens beginnen, anders word je nooit ervaren {ga als fotograaf om te beginnen vaak mee als second shooter, dat heb ik ook gedaan}.

Eigenlijk is er dan maar 1 vraag heel belangrijk en dat is de volgende.
Willen jullie het oefenmateriaal zijn van de startende fotograaf of willen jullie gegarandeerd zijn van mooie, scherpe beelden van jullie mooiste dag?
Als jullie voor dat laatste gaan, dan is de onderstaande {iet wat saaie} uitleg misschien een prettige waarom we niet 8 uur kunnen komen fotograferen, inclusief een uniek, luxe album voor € 1.450,-

Wat kost een trouwfotograaf

“Wat kost een trouwfotograaf ? ”

De ‘cameratas met inhoud’

Apparatuur blijft niet nieuw, het slijt op den duur en een falende camera… dat kan echt niet! Iedere professional heeft dus sowieso 2 vergelijkbare camera’s bij zich. Naast een goede camera zijn  lichtgevoelige lenzen onmisbaar. Om een variatie aan shots te kunnen bieden en onder elke situatie te kunnen fotograferen zonder een flitser te moeten gebruiken, dient een professional meerdere kwaliteitslenzen in zijn tas te hebben {variërend tussen € 1.200,- tot € 2.500,-}. Iedere camera {vanaf €3.000,-} heeft een paar honderd euro aan geheugenkaarten nodig, want met 1 kaart red je het niet. Een foto neemt ongeveer 30 mb in beslag en op een bruiloft van 8 uur worden met gemak 1.500 foto’s genomen.

Geen enkele fotograaf neemt het risico om alle beelden op 1 kaart te zetten, want het blijft apparatuur en dat kan kapot. In iedere camera gaan gemiddeld 4 accu’s op een bruiloft, dus die zijn ook altijd voldoende nodig. En dan komen nog de off-camera flitsers, triggers en bijbehorende accessoires. Dit loopt ook makkelijk op tot in de € 2.000,- en hoger. Dat ligt ook aan de hoeveelheid flitsers en de merkkeuze. En zo zijn er nog meer kleinere benodigdheden om voor de optimale kwaliteit en veiligheid van de apparatuur te zorgen.

Trouwfotograaf Den Dungen bruidsboeket

Het trouwalbum

Natuurlijk willen jullie ook een prachtig album met al jullie favoriete momenten. Deze worden vormgegeven in weer andere software. Een album is geen productiewerk, elke pagina is uniek en alle beelden zijn op kleur en stijl op elkaar afgestemd. Een foto in hoge resolutie wordt ook daadwerkelijk gedrukt in dezelfde hoge resolutie en behoudt dus zijn scherpte en kleuren. Een kwalitatief goed album gaat echt heel veel jaren mee. Zo kunnen jullie later met jullie kinderen en kleinkinderen terugkijken op die geweldige dag! De luxe albums worden met de hand gemaakt. Handwerk is prijzig, maar onderscheidt zich van de goedkopere online albumleveranciers. Een professioneel fotograaf bestelt zijn albums bij leveranciers die gespecialiseerd zijn in het vervaardigen van trouwalbums. Een consument kan bij hen niet bestellen.

Een luxe trouwalbum heeft een lay-flat binding, dat betekent dat de bladen vlak horen te liggen, het heeft dikke bladen die je niet kunt buigen. De spreads zijn voorzien van een coating voor bescherming tegen vuil en verkleuring. Een album voor een bruiloft van gemiddeld 8 uur bevat zeker 30 pagina’s en is niet kleiner dan 25 x 25 cm. Let wel, dit is wat de gemiddelde standaard is onder bruidsfotografen om de kwaliteit van het album te garanderen. Om een idee te geven van wat een album zoals hierboven beschreven kost, is € 400,- een heel goed uitgangspunt. Elke bruiloft is uniek en alles is naar wens aan te passen. Dus ook extra opties voor het album, zoals materialen, aantal pagina’s en speciale opties voor de cover.

Trouwfotograaf Brabant bruidspaar

Beeld editing en back-ups

Het is een fabeltje dat de beelden recht uit de camera komen en online geplaatst kunnen worden, of in een album kunnen. Ze moeten echt allemaal geselecteerd, gecorrigeerd en nabewerkt worden. Hiervoor is een snelle computer, een goed scherm en kalibratie apparatuur nodig voor kleurechtheid en de software waarin de fotograaf de beelden bewerkt. Deze software dient ook aangeschaft te worden. Als jullie een slideshow willen laten zien op de feestavond, dient de fotograaf ook een laptop bij zich te hebben met diezelfde editingsoftware, plus software om de slideshow in te maken. De bruiloft is 1 dag werk, het meeste werk volgt daarna. Om een idee te geven van het aantal uren wat de fotograaf nog besteed aan jullie foto’s, moet je denken aan een volle werkweek, dus gemiddeld 40 uur.

Goede back-ups maken om ervoor te zorgen dat jullie beelden veilig zijn, mocht de computer crashen. Een vakkundig fotograaf bewaart alle beelden op meerdere locaties, zodat jullie ook na zoveel jaar nog toegang kunnen krijgen tot jullie foto’s. Om de beelden op te slaan is redelijk wat opslagruimte vereist, want alle RAW bestanden waar we mee werken dienen ook bewaard te worden op meerdere opslagmedia. Goede en betrouwbare opslag is niet goedkoop, maar zorgt er wel voor dat zelfs al zou mijn huis afbranden, jullie beelden veilig zijn.

Trouwfotograaf Brabant bruidspaar

Wat houdt de trouwfotograaf per uur over?

€ 5,- per uur

Een trouwfotograaf verdient ongeveer € 5,- per uur, dat is allemaal al uitgezocht door de vak idioten met kennis van cijfertjes.

Wanneer je op het internet zoekt naar wat een trouwfotograaf kost, zul je zien dat dat gemiddeld voor 8 uur fotografie inclusief een album ongeveer € 1.500,- kost. Dat is uiteraard een gemiddelde en het is ook bijna niet te doen om fotografen 1 op 1 met elkaar te vergelijken. De één biedt een pakket aan inclusief een trouwalbum en een vast aantal beelden, maar rekent de reiskosten er nog apart bij. De ander biedt een loveshoot aan tegen een gereduceerd tarief en rekent € 35,- voor een extra spread in het album. Als je in gedachten houdt wat in dit artikel geschreven is over kosten, investeringen en afschrijving van apparatuur, verdient deze dus gemiddeld € 5,- per uur. {mijn 17-jarige zoon is vakkenvuller bij de Jumbo en hij verdient meer per uur.}

Trouwfotograaf Sint Jan Den Bosch

Mijn visie op trouwfotografie

Fotografie is het mooiste beroep dat er is! punt

Dat brengt mij gelijk bij mijn visie. Natuurlijk is die € 5,- een belachelijk laag uurloon, daar kan ik niet omheen. Maar ik ben dit beroep uit gaan oefenen, omdat het mijn passie is! En wat is er mooier dan van je passie je beroep maken? En ook mijn hypotheek en rekeningen moeten ervan betaald worden en ik kook heel graag lekker voor die mannen hier in huis. Ik bekijk het dan ook niet als een uurloon, altijd heb ik het bekeken als een complete dienst, een totaalplaatje waar je gewoon – net als een maandsalaris – voor betaald krijgt. En hoeveel uren en input je daarin steekt, daar moet je niet naar kijken, want dan is opeens je passie niet meer leuk. Dat weiger ik zo te zien.

Wat voor jullie het meest belangrijk is? Weten wat je wel en niet wil. Het is eigenlijk net als Marktplaats, er zijn heel veel aanbieders, maar vaak weet je instinctief wel wat je krijgt voor je geld. Is iets vrij goedkoop is het vaak van mindere kwaliteit, Wat absoluut niet wil zeggen dat de duurste fotograaf de beste is! Maar over het algemeen weet de duurdere fotograaf heel goed wat hij/zij hij levert en dat is kwaliteit.

Een tip: informeer altijd naar eventuele bijkomende kosten, dat voorkomt verrassingen achteraf. Ik zie veel jongere fotografen die een hele aantrekkelijke basis op de website zetten en zodra je dan doorvraagt, schrik je. Je betaalt dan met gemak € 35,- voor 2 extra pagina’s {1 spread}.

Trouwfotograaf trouwringen detailfoto

Wat kan ik jullie bieden?

Openheid en transparantie

Bij mij kun je alle kanten op, ik bied zowel COMPLETE FOTOGRAFIEPAKKETTEN aan inclusief luxe trouwalbum, maar ook een à la carte mogelijkheid.

De prijs is belangrijk, maar dat we ‘matchen’ is veel belangrijker. Dan zou ik jullie en mezelf dus beperken als het ‘klikt’ met slechts één optie aan fotografie. Dat is niet de manier denk ik. Variatie in fotografie is dan ook variatie in het pakket aanbod. Ik ben open en transparant. Je mag me alles vragen, want ik vind het belangrijk dat jullie ook over de kosten een goed gevoel hebben en dat het duidelijk is.

Een simpel rekensommetje {gebaseerd op bruidsparen met een kinderwens}:

Een complete reportage van 8 uur kost € 1.995,- inclusief een prachtig album met al jullie mooiste herinneringen erin.
Gemiddeld genomen is de kans aanwezig dat jullie na 30 jaar kleinkinderen zouden kunnen krijgen.
Samen met hen kunnen jullie dat prachtige album delen en waarschijnlijk lachen zij om de ‘ouderwetse’ foto’s van opa en oma.

€ 1.995,- verdeeld over 30 jaar = € 66,50 per jaar.

Dan is de uitgave in goede en creatieve trouwfotografie een niet te dure investering, toch?

Trouwfotograaf Den Bosch bruidspaar

De trouwdag

Geniet van elk moment!

En dan is alles na zorgvuldig plannen, regelen, uitzoeken, bezichtigen, passen en proeven geregeld. Jullie zijn klaar voor de grote dag, jullie bruiloft!

Na maanden voorbereiden is dan de avond voor de bruiloft gekomen, een nacht waarin jullie hopelijk goed slapen. De trouwdag begint, misschien eerst koffie en een broodje, of meteen de douche in, omdat de kapster al snel op de planning staat. Elk moment is bijzonder, want alles draait om jullie! Maximaal genieten, dat is zo belangrijk! Geniet van het doen van je haar en make-up, van het aantrekken van de trouwjurk. Want vanaf dat moment, als je aanstaande aan de voordeur staat gaat het in een stroomversnelling.

Een goede planning helpt daarbij, maar dan nog vliegt de tijd. Jullie beleven die dag emotioneel en dan gaat er helaas zoveel aan jullie voorbij. Het is niet mogelijk om alles te zien en te onthouden. Jullie staan de hele dag in de spotlights en daaromheen gebeuren ook de mooiste dingen, worden er bijzondere herinneringen gemaakt. Er zijn zoveel mooie momenten, zoveel bijzondere emoties…
En daar komen dan de vaardigheden van een goede trouwfotograaf heel goed van pas.

Trouwfotograaf Sint Jan Den Bosch

Gemaakte herinneringen

Kostbare momenten voor altijd bij jullie.

Een ervaren trouwfotograaf weet waarop gelet moet worden; de belangrijke momenten, de reacties van jullie en van jullie familie en vrienden. De blik van je vader bij het weggeven van zijn meisje, een trotse opa. Wil je niet altijd terug kunnen kijken naar de traan op de wang van je moeder tijdens het ja-woord? Misschien hadden jullie dat niet eens gezien, want er gebeurt immers zoveel op jullie bruiloft.

Ook al plannen jullie alles nog zo goed en ‘bezitten’ jullie de allerbeste ceremoniemeester, die dag worden jullie grotendeels geleefd. Terwijl jullie je zorgen maken of iedereen het wel naar zijn zin heeft en of de taart lekker is, ontgaan er veel van zulke kleine, gelukzalige momenten jullie aandacht. Iedereen wil op die dag met je praten, je jurk bewonderen en je omhelzen. Dat vraagt veel aandacht, energie en tijd, waardoor jullie niet zo intens alle andere gebeurtenissen kunnen beleven.

Trouwfotograaf kasteel van Oijen groepsfoto

Trouwfotograaf vs Portretfotograaf

Een bruiloft vraagt om een ervaren trouwfotograaf

Iedereen kent wel een fotograaf in zijn of haar omgeving, ook nog wel eentje die hele mooie foto’s maakt. Dus wat is dan het verschil tussen een trouwfotograaf en een fotograaf met een ander specialisme?

Ik zeg altijd dat een bruidsfotograaf eigenlijk 5 fotografen in 1 is. Je legt niet alleen het bruidspaar vast, maar ook op dezelfde momenten de ouders, de omgeving, een traanwegpinkende getuige. Een soort van tweede paar ogen dienen we in onze rug te hebben. Dit kan natuurlijk niet, dat leer je door ervaring. Die ervaring komt met het aantal bruiloften dat je vastlegt, dus moet je ergens kunnen starten. Meelopen als second shooter is daarvoor erg geschikt. Loop meer dan 1 keer mee en het liefst met meerdere bruidsfotografen, zodat je zo breed mogelijk leert qua stijl. Wat past bij jou? En daarna kun je zelf starten, je hebt dan inmiddels ook al een klein portfolio opgebouwd.

Trouwfotograaf stadhuis Den Bosch

Trouwfotografie is een uniek Allround specialisme

Een bruidsfotograaf moet meerdere specialismen bezitten

Neem om te beginnen de voorbereidingen, daar ben je een productfotograaf. Alle details willen jullie mooi vastgelegd hebben, de jurk, de accessoires, het trouwpak. Als macrofotograaf fotograferen we de trouwring met de prachtige diamant erin en jullie namen aan de binnenzijde. Maar ook de details op de jurk. Alles dient scherp te zijn en goed uitgelicht, ook onder minder gunstige situaties qua belichting. Daarnaast hebben jullie ook een journalistieke reportagefotograaf nodig welke registreert wat er gebeurt. De ‘verhalende’ fotograaf als het ware. Een voorbeeld van deze vorm is als de bruidegom zijn bruid voor het eerst ziet. Dit is één van die momenten dat de fotograaf moet weten waar hij mee bezig is. Even niet opletten of niet weten welke instellingen de camera moet hebben en het moment is voorbij. Dit kan niet meer teruggedraaid worden.

Tijdens de trouwreportage dient de trouwfotograaf een combinatie te zijn van een landschapfotograaf en portretfotograaf. En dan ook nog het liefst creatief. Meestal is een beetje begeleiding tijdens deze shoot gewenst, want het gebeurt niet dagelijks dat jullie in zulke prachtige kleding poseren. Jullie willen zo natuurlijk mogelijk gefotografeerd worden, maar er wel op je best uitzien, toch? Kennis van poses komt dan ook aan bod.

Gedurende de ceremonie komt de scherp oplettende reportagefotograaf weer terug om alle bijzondere en belangrijke momenten vast te leggen. Een goede fotograaf weet wanneer de momenten komen die niet gemist mogen worden. Vaak is dit onderdeel van de bruiloft onder slechtere lichtomstandigheden. Maar tijdens een intieme trouwceremonie continu een flitser gebruiken is niet gepast en uitermate storend voor zowel jullie, de gasten als voor de ambtenaar/pastoor. Lichtgevoelige lenzen zijn daarom noodzakelijk en de fotograaf moet kunnen improviseren om het licht en de focus optimaal te houden. Bij de ceremonie hoort de fotograaf bijna onzichtbaar te zijn en toch de mooiste shots te maken.

Meestal volgen de groepsfoto’s na de borrel en het aansnijden van de bruidstaart. Tijdens de borrel ben je weer de reportagefotograaf en macrofotograaf bij het vastleggen van de taart. Groepsfotografie vraagt om een rustige, zelfzekere, humoristische en sociale portretfotograaf. Hoe groter de groep, des te lastiger lijkt het soms om alle volwassenen dezelfde kant op te laten kijken. De spanningsboog is kort, want eigenlijk wil iedereen zo snel mogelijk terug naar de borrel. Maar jullie willen graag mooie foto’s met iedereen erop en ook nog in meerdere combinaties. Met een duidelijke instructie en een grapje legt ook hier een ervaren fotograaf mooie herinneringen vast.

Tijdens het diner ben ik het liefst niet aanwezig, want eigenlijk wil niemand etend op de foto. Meestal maak ik een aantal overzichtshots van de tafels en eventueel van het buffet. Tijdens een speech zorg ik dat ik dat ik zo ver mogelijk weg ben, zodat het intieme moment niet verstoord raakt.

En op de feestavond zetten we de off-camera flitsers neer om de ruimte mooi te belichten. En manoeuvreren we de hele avond tussen de menigte door om ook van dit belangrijke onderdeel van jullie trouwdag een mooie sessie te maken.

Trouwfotograaf kasteel Amerongen bruidsjurk

De kameleon

Het aanpassen aan de omgeving

Van kleur veranderen kan ik niet, maar ik pas me wel aan de omgeving, de situatie en de mensen om me heen aan. Ik ben allereerst dienstverlener en gast op jullie bruiloft en gedraag me ook zo. Ik wil graag dat alle aanwezigen mij als prettig ervaren, zo krijgen jullie ook de leukste foto’s. Het liefst fotografeer ik de gasten zonder dat ze dat in de gaten hebben. Dat zijn namelijk de meest spontane foto’s. Bij mijn testimonials kunnen jullie lezen hoe andere bruidsparen mij ervaren hebben. Daar lees je vaak terug dat zij vaak niet wisten dat er van bepaalde momenten ook een foto genomen was, juist omdat ik bijna onzichtbaar was. Dat vind ik een groot compliment!

Trouwfotograaf utrecht kasteel amerongen

Duidelijke afspraken met de trouwfotograaf

Ik hou van duidelijkheid, voorafgaande en gedurende jullie trouwdag en bij oplevering van mijn producten en diensten. We bespreken tijdens het kennismakingsgesprek uitgebreid de mogelijkheden en jullie wensen. Ik ben heel transparant en open over mijn werkwijze en beantwoord al jullie vragen, zodat jullie met een goed gevoel weer naar huis gaan. Daarna, indien gewenst, stuur ik jullie een offerte toe met de algemene voorwaarden en een opdrachtbevestiging. Deze lezen jullie thuis samen door en als alles klopt sturen jullie mij deze retour voorzien van een handtekening. Mochten er in de tussentijd nog veranderingen zijn of wensen bijkomen, dan hoor ik dat natuurlijk graag zo snel mogelijk zodat ik daaraan kan voldoen.

Trouwfotograaf kasteel van Oijen bruidsboeket

Contact

+31 (0)6 21 21 22 50info@stijlimpulsfotografie.nl
Staakakker 3, 5275 ALDen Dungen

Privacy & Cooky policy