Waarom zou je kiezen voor een dure bruidsfotograaf in plaats van een veel goedkopere die, op papier, precies hetzelfde lijkt te bieden? Waarom kiezen voor een fotograaf die ‘slechts’ 300 hoge resolutie foto’s levert in plaats van degene die – voor de fractie van de prijs – maar liefst 600 foto’s op een USB stick zet? Dit zijn een paar van de meest gestelde vragen die wij als bruidsfotografen bijna dagelijks beantwoorden.

In plaats van uit te leggen waarom sommige fotografen zo duur zijn, zal ik proberen uit te leggen waarom de goedkopere zo goedkoop zijn. Begrijp me niet verkeerd… iedere fotograaf moet ooit zijn eerste bruiloft hebben en de duurste prijs is niet op voorhand de beste keuze. Maar het cliché: “Goedkoop is duurkoop” is niet zomaar uit de lucht komen vallen.

deel en like 🙂
error
 • Ervaring

  Een beginnend bruidsfotograaf wil natuurlijk zijn portfolio opbouwen en biedt om die reden vaak tegen hele lage prijzen zijn diensten aan. Ook al hebben zij ervaring in bijv. landschapsfotografie en een scherp oog voor detail ... Een bruiloft is een totaal ander verhaal! Een bruidsfotograaf moet snel anticiperen, het liefst op 5 plaatsen tegelijk zijn om niet alleen die specifieke setting vast te leggen, maar ook eigenlijk alles en iedereen daaromheen. Een herkansing wordt een beetje lastig... “Uhm wil de bruidegom even opnieuw aanbellen en zijn bruid in de ogen kijken, want mijn sluitertijd was veel te kort.” Dat kan dus écht niet!

  Dus vraag jezelf eens af: Ben ik bereid het risico te nemen om al die bijzondere momenten en emoties misschien niet terug te zien? Als jullie naar de foto’s kijken, brengt dat alle herinneringen van jullie mooiste dag weer naar boven. Hoe zouden jullie je voelen als die unieke momenten niet vakkundig zijn vastgelegd? Een goede, ervaren fotograaf moet jullie het vertrouwen geven dat jullie je nergens zorgen over hoeven te maken. Zo kunnen jullie ontspannen en helemaal genieten van jullie dag.

  Uitrusting

  Met de komst van het digitale tijdperk en de lage prijzen van een instap DSLR camera is het nog nooit zo makkelijk geweest om ‘fotograaf’ te worden. Een carrière-switch is niet nodig en een lening afsluiten voor de juiste apparatuur hoeft ook niet meer. Professionele fotografen hebben de beste professionele apparatuur en hebben back-up bij zich van dezelfde kwaliteit.
  Een goede camera en alles wat daar nog bij komt kijken is één ding... Goede bewerkingssoftware is zeker zo belangrijk. Die software is prijzig, evenals een stabiel back-up systeem. Een beeldscherm wat kleurecht is en een computer die alle processen, inclusief de enorme hoeveelheid Mb’s kan verwerken, kosten veel geld. Om maar niet te spreken over een falende back-up van de fotograaf... een crash van zijn computer en weg zijn al jullie waardevolle foto’s.

   

   

   

   

   

  Nu we besproken hebben waarom goedkopere fotografen zo goedkoop zijn, wil ik hieronder graag uitleggen waarom een goede bruidsfotograaf soms zo duur kan zijn.

 • Tijd

  De duurdere fotografen zijn over het algemeen allemaal full-time fotograaf. Dat betekent dat hij zich - naast de fotografie - volledig inzet om zijn kwaliteit en kennis te kunnen blijven garanderen. Sterker nog... dat hij zichzelf steeds meer ontwikkelt en groeit. Het daadwerkelijk fotograferen is slechts een klein percentage (ongeveer 15%) van onze werkzaamheden. Het merendeel van de tijd zijn we bezig met het selecteren en bewerken van de foto’s en het vormgeven van unieke albums.
  Regelmatig krijg ik de vraag: “Hoezo moet je de foto’s bewerken?” De allereerste keer was ik best beledigd dat hij niet begreep dat daar bijna al mijn tijd in ging zitten. De magie van een foto start bij het bewerken ervan! Maar toen realiseerde ik me dat er maar weinig mensen - buiten fotografen - weten hoeveel zorg en tijd er besteed wordt om van de originele RAW-foto een prachtig eindproduct te maken. Naast de 8 uur dat we aanwezig zijn op een bruiloft, besteden we tussen de 8 en 10 dagen aan het bewerken van de foto’s.

  Ervaring

  Als je van school komt denk je alles te weten, totdat de praktijk toch even anders blijkt te zijn. Ervaring is dus essentieel om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen en de controle en het overzicht te behouden. Erover lezen is gewoonweg niet voldoende. Improviseren en en snel beslissen als het allemaal op dat moment even anders loopt - onverwachte weersveranderingen, defecte apparatuur, ongevallen of vertragingen. Een ervaren fotograaf heeft waarschijnlijk al wel eens voor een soortgelijk probleem gestaan. De ervaring brengt ook de kennis van hoe bijv. het licht verandert op verschillende locaties, waar hij moet gaan staan voor de mooiste foto’s en wat aanvullend leuke locaties zijn voor een creatieve reportage. Een zelfzekere fotograaf geeft het bruidspaar tips vooraf om die bijzondere momenten perfect vast te kunnen leggen en hij weet hoe hij om moet gaan met alle mensen die op een bruiloft aanwezig zijn.

  Kwaliteit boven kwantiteit!

  Het vergelijken van offertes en het kiezen van wat op papier de beste deal lijkt, kan dus echt achteraf ontzettend tegenvallen. Kwaliteit boven kwantiteit! Een fotograaf die jullie 300 foto’s geeft, heeft meer tijd om die foto’s te perfectioneren in tegenstelling tot een fotograaf die jullie er 600 geeft.

  Met een trouwalbum is dat niet anders.
  Een album kun je vergelijken met een auto... Je hebt een Fiat Cinquecento en een Rolls-Royce, beide zijn het auto’s.
  De duurdere fotografen leveren kwaliteit en duurzame, handgemaakte luxe trouwalbums. Albums die een leven lang mooi blijven, maar deze albums hebben dan ook een ander prijskaartje.

 • romantische bruiloft