Wat houdt het beroep nu precies in?

Trouwfotograaf

Elke bruiloft is uniek

Een huwelijk is misschien wel de meest bijzondere gebeurtenis in je leven.

Tegenover je familie en vrienden gaan jullie elkaar trouw beloven, in goede en slechte tijden. Dat is niet zomaar iets. Vroeger had je eigenlijk alleen een pastoor en een ambtenaar van de burgerlijke stand. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel meer mogelijkheden om de ceremonie nog persoonlijker te maken. Nu kun je een Babs kiezen, zelfs je broer of beste vriendin kan jullie trouwen. Hoe bijzonder is dat?

Ouders, broers en zussen en ook vrienden kunnen een bijdrage leveren in jullie ceremonie. Je kunt je eigen gelofte schrijven en jullie lievelingsnummers kunnen gedraaid worden. Je bent niet meer gebonden aan een kerk of stadhuis, want alles is mogelijk. Trouwen op een kasteel, achter in de tuin, er zijn zoveel mooie locaties.

DE TROUWDAG

Geniet van elk moment!

En dan is alles na zorgvuldig plannen, regelen, uitzoeken, bezichtigen, passen en proeven klaar. Jullie zijn klaar voor de grote dag, jullie bruiloft!

Na maanden voorbereiden is dan de avond voor de bruiloft gekomen, een nacht waarin jullie hopelijk goed slapen. De trouwdag begint, misschien eerst koffie en een broodje, of meteen de douche in, omdat de kapster al snel op de planning staat. Elk moment is bijzonder, want alles draait om jullie dag! Maximaal genieten, dat is zo belangrijk! Geniet van het doen van je haar en make-up, van het aantrekken van de trouwjurk. Want vanaf dat moment, als je aanstaande aan de voordeur staat gaat het in een stroomversnelling.

Een goede planning helpt daarbij, maar dan nog vliegt de tijd. Jullie beleven die dag emotioneel en dan gaat er helaas zoveel aan jullie voorbij. Het is niet mogelijk om alles te zien en te onthouden. Jullie staan de hele dag in de spotlights en daaromheen gebeuren ook de mooiste dingen, worden er bijzondere herinneringen gemaakt. Er zijn zoveel mooie momenten, zoveel bijzondere emoties…

En daar komen dan de vaardigheden van een goede trouwfotograaf heel goed van pas.


GEMAAKTE HERINNERINGEN

Kostbare momenten voor altijd bij jullie.

Een ervaren trouwfotograaf weet waarop gelet moet worden; de belangrijke momenten, de reacties van jullie en van jullie familie en vrienden. De blik van je vader bij het weggeven van zijn meisje, een trotse opa. Wil je niet altijd terug kunnen kijken naar de traan op de wang van je moeder tijdens het ja-woord? Misschien hadden jullie dat niet eens gezien, want er gebeurt immers zoveel op jullie bruiloft.

Ook al plannen jullie alles nog zo goed en ‘bezitten’ jullie de allerbeste ceremoniemeester, die dag worden jullie grotendeels geleefd. Terwijl jullie je zorgen maken of iedereen het wel naar zijn zin heeft en of de taart lekker is, ontgaan er veel van zulke kleine, gelukzalige momenten jullie aandacht. Iedereen wil op die dag met je praten, je jurk bewonderen en je omhelzen. Dat vraagt veel aandacht, energie en tijd, waardoor jullie niet zo intens alle andere gebeurtenissen kunnen beleven.

TROUWFOTOGRAAF VS PORTRETFOTOGRAAF

Een bruiloft vraagt om een ervaren trouwfotograaf.

Iedereen kent wel een fotograaf in zijn of haar omgeving, ook nog wel eentje die hele mooie foto’s maakt. Dus wat is dan het verschil tussen een trouwfotograaf en een fotograaf met een ander specialisme?

Ik zeg altijd dat een bruidsfotograaf eigenlijk 5 fotografen in 1 is. Je legt niet alleen het bruidspaar vast, maar ook op dezelfde momenten de ouders, de omgeving, een traanwegpinkende getuige. Een soort van tweede paar ogen dienen we in onze rug te hebben. Dit kan natuurlijk niet, dat leer je door ervaring. Die ervaring komt met het aantal bruiloften dat je vastlegt, dus moet je ergens kunnen starten. Meelopen als second shooter is daarvoor erg geschikt. Loop meer dan 1 keer mee en het liefst met meerdere, zodat je zo breed mogelijk leert qua stijl. Wat past bij jou? En daarna kun je zelf starten, je hebt dan inmiddels ook al een klein portfolio opgebouwd.

TROUWFOTOGRAFIE IS EEN UNIEK ALLROUND SPECIALISME

Een bruidsfotograaf moet eigenlijk meerdere specialismen bezitten.

Neem om te beginnen de voorbereidingen, daar ben je een productfotograaf. Alle details willen jullie mooi vastgelegd hebben, de jurk, de accessoires, het trouwpak. Als macrofotograaf fotograferen we de trouwring met de prachtige diamant erin en jullie namen aan de binnenzijde. Maar ook de details op de jurk. Alles dient scherp te zijn en goed uitgelicht, ook onder minder gunstige situaties qua belichting. Daarnaast hebben jullie ook een journalistieke reportagefotograaf nodig welke registreert wat er gebeurt. De ‘verhalende’ fotograaf als het ware. Een voorbeeld van deze vorm is als de bruidegom zijn bruid voor het eerst ziet. Dit is één van die momenten dat de fotograaf moet weten waar hij mee bezig is. Even niet opletten of niet weten welke instellingen de camera moet hebben en het moment is voorbij. Dit kan niet meer teruggedraaid worden.

Tijdens de trouwreportage dient de trouwfotograaf een combinatie te zijn van een landschapfotograaf en portretfotograaf. En dan ook nog het liefst creatief. Meestal is een beetje begeleiding tijdens deze shoot gewenst, want het gebeurt niet dagelijks dat jullie in zulke prachtige kleding poseren. Jullie willen zo natuurlijk mogelijk gefotografeerd worden, maar er wel op je best uitzien, toch? Kennis van poses komt dan ook aan bod.

trouwfotograaf-info-collage

Tijdens de ceremonie komt de scherp oplettende reportagefotograaf weer terug om alle bijzondere en belangrijke momenten vast te leggen. Een goede fotograaf weet wanneer de momenten komen die niet gemist mogen worden. Vaak is dit onderdeel van de bruiloft onder slechtere lichtomstandigheden. Maar tijdens een intieme trouwceremonie continu een flitser gebruiken is ongepast en uitermate storend voor zowel jullie, de gasten en de ambtenaar. Lichtgevoelige lenzen zijn daarom noodzakelijk en de fotograaf moet kunnen improviseren om het licht en de focus optimaal te houden. Bij de ceremonie hoort de fotograaf bijna onzichtbaar te zijn en toch de mooiste shots te maken.

Meestal volgen de groepsfoto’s na de borrel en het aansnijden van de bruidstaart. Tijdens de borrel ben je weer de reportagefotograaf en macrofotograaf bij het vastleggen van de taart. Groepsfotografie vraagt om een rustige, zelfzekere, humoristische en sociale portretfotograaf. Hoe groter de groep, des te lastiger lijkt het soms om alle volwassenen dezelfde kant op te laten kijken. De spanningsboog is kort, want eigenlijk wil iedereen zo snel mogelijk terug naar de borrel. Maar jullie willen graag mooie foto’s met iedereen erop en ook nog in meerdere combinaties. Met een duidelijke instructie en een grapje legt ook hier een ervaren fotograaf mooie herinneringen vast.

Tijdens het diner ben ik het liefst niet aanwezig, want eigenlijk wil niemand etend op de foto. Meestal maak ik een aantal overzichtshots van de tafels en eventueel van het buffet. Tijdens een speech zorg je dat je zo ver weg mogelijk staat zodat het intieme moment niet verstoord raakt.

En op de feestavond zetten we de off-camera flitsers neer om de ruimte mooi te belichten. En manoeuvreren we de hele avond tussen de menigte door om ook van dit belangrijke onderdeel van jullie trouwdag een mooie sessie te maken.

DE KAMELEON

Van kleur veranderen kunnen we niet, maar wel passen we ons aan aan de omgeving, de situatie en de mensen om ons heen. We zijn allereerst gast op jullie bruiloft en gedragen ons ook zo. We willen graag dat iedereen die aanwezig is ons prettig in de omgang vindt, zo krijgen jullie ook de leukste foto’s. Het liefst fotograferen we de mensen zonder dat ze in de gaten hebben dat het gebeurt. Dat zijn namelijk de meest spontane foto’s waarop mensen te zien zijn die genieten. Bij onze testimonials kunnen jullie lezen hoe andere bruidsparen ons ervaren hebben. Daar lees je vaak terug dat zij vaak niet wisten dat er van bepaalde momenten ook een foto genomen was, juist omdat we bijna onzichtbaar waren.

DUIDELIJKE AFSPRAKEN

Wij houden van duidelijkheid, voorafgaande en gedurende jullie trouwdag en bij oplevering van onze producten en diensten. We bespreken tijdens het kennismakingsgesprek onze mogelijkheden en jullie wensen. We zijn heel transparant en open over onze werkwijze en beantwoorden al jullie vragen, zodat jullie met een goed gevoel weer naar huis gaan. Daarna, indien gewenst, sturen we jullie een offerte toe met onze algemene voorwaarden en een opdrachtbevestiging. Deze lezen jullie thuis samen door en als alles klopt sturen jullie ons deze retour voorzien van een handtekening. Mochten er in de tussentijd nog veranderingen zijn of wensen bijkomen, dan horen we dat natuurlijk graag zo snel mogelijk zodat we daaraan kunnen voldoen. 

Contact

+31 (0)6 21 21 22 50 info@stijlimpulsfotografie.nl
Staakakker 3, 5275 AL Den Dungen

Privacy & Cooky policy