Paraplu of parasol?

Op 28 juni 2013 trouwde Frank met zijn prachtige Fleur. Een bijzondere dag welke Angeliquè met veel plezier heeft vastgelegd… Om 13.20 uur zag ze de vrolijk lachende fotograaf Erwin Beckers en het prachtige bruidspaar de hoek om komen. Toch altijd gezond nerveus stelde ze zichzelf aan het bruidspaar voor op de binnenplaats van De Hortus Botanicus in hartje Leiden. Toen ze ’s morgens vanuit Den Dungen vertrok was het vies, regenachtig weer. Dat zou dan de eerste bruiloft worden waar het geen mooi weer zou zijn. Tot nu toe had op elke bruiloft waar ze mocht fotograferen de zon geschenen en viel er geen druppeltje regen. Maar deze wolktaferelen voorspelden geen zon met een witte parasol van broderie, maar eerder donkergrijze wolken en een transparante, bolle paraplu.

Vlakbij De Hortus Botanicus (Nederlands oudste botanische tuin) kon ze haar auto aan het water parkeren, met uitzicht op zo’n ouderwets halfrond bruggetje waar overvloedig plezierbootjes onderdoor vaarden. Nadat ze haar volgepakte trolley met apparatuur gepakt had en ze de kofferbak van haar trouwe bolide sloot, constateerde Angeliquè opeens zonnestralen die weerkaatsten op het kabbelende water. Het was mooi weer!!! En dat is de hele dag ook zo gebleven. Pas op de terugweg begon het licht te regenen. Geen woord van gelogen!

Van roze naar wit

Erwin (first shooter) zocht een second shooter voor de trouwreportage van Frank en Fleur… Iets wat bij Angeliquè op haar verlanglijstje stond. Als bruidsfotograaf en in de positie van first shooter ben je verantwoordelijk voor het vastleggen van die hele belangrijke momenten. Daarin kun je ook creatief zijn, maar als je er zeker van wil zijn dat die foto’s lukken, dan beperkt dat toch meestal wel de mate van creatieve vrijheid. Haar gedachte over de second shooter zijn op een bruiloft, was toch wel een beetje geromantiseerd… Dit is alles behalve een negatief geladen vermelding; In haar hoofd had ze het plaatje gevisualiseerd dat de second shooter op onverklaarbare wijze meer tijd had dan de first shooter om het bruidspaar vanuit een andere (invals)hoek op creatieve wijze te fotograferen.

Bij alles geldt… de praktijk zal het leren, haha… meer tijd was er dus niet, want ook de second shooter moet de camera goed instellen en zoeken naar een interessante hoek. Een bruidspaar wil niet alle foto’s zo goed als dubbel ontvangen. Het was dus het zoeken naar een andere interessante hoek waarbij de foto een meerwaarde zou hebben én waar zij zelf niet in het beeld stond van Erwin. Dit maakte het wat minder roze, haar geromantiseerde wolk werd een wat wittere variant. Zoals ik al eerder schreef, is dit alles behalve negatief. Er is natuurlijk altijd meer ruimte voor creatieve ideeën en je hebt meer vrijheid en mogelijkheden om te experimenteren. Maar als je dan je creativiteit wil laten zien, ja Liek… dan moet je toch communiceren!

Een andere invalshoek

Normaliter is ze een fotograaf die het bruidspaar vrij snel op hun gemak weet te stellen en aanwijzingen geeft als ze dat fijn vinden. Ze kan verbaal en non-verbaal vrij makkelijk duidelijk maken hoe zij het totaalplaatje voor zich ziet. Maar op de één of andere manier was ze opvallend ingetogen, zowel met ideeën aandragen als in de communicatie. Ik denk dat het ‘het nieuwe’ van second shooting was wat dit veroorzaakte. Ze wist niet wat er precies van haar verwacht werd en wilde een perfecte indruk achterlaten. Erwin zei al eerder tegen haar dat het een heel relaxed bruidspaar was. Hij had helemaal gelijk! Mede door die ontspannen, fijne sfeer en het makkelijke samenwerken met Erwin vond Angeliquè het een hele bijzondere en mooie ervaring. Er waren mooie, intieme momenten die ze vast kon leggen vanuit een andere hoek en afstand. Ook kwamen de familie en vrienden ook vaker aan bod om hun expressie en emoties te laten fotograferen. Er was uitbundig gelachen die middag, de grapjes van Erwin vielen in de smaak en daar speel je als second shooter op in. Want lachende mensen zijn ontspannen en dat zie je altijd terug in de trouwfoto’s.

En nu staan er voldoende woorden op het digitale papier! Bij andere bruidsparen schrijf ik meer uitgebreid over de momenten, de emoties en hun belevingen en niet voornamelijk over de belevingen van de bruidsfotografe zelf. Dit keer wilde ik het eens anders doen, meer in ‘verslagvorm’ en in de derde persoon schrijven. Ik sta altijd open voor verbetering en groei, op meer dan 1 vlak, dus ik hoor graag jullie mening.

Hopelijk behoeven de foto’s geen uitgebreide uitleg, anders zal ik het ‘storytelling niveau’ eens heel kritisch onder de loep moeten leggen.

stijlvolle trouwreportage | Stijlimpuls fotografie Leiden

stijlvolle trouwreportage | Stijlimpuls fotografie Leidenstijlvolle detailfoto | Stijlimpuls fotografie LeidenTrouwceremonie | Stijlimpuls fotografie LeidenTrouwceremonie | Stijlimpuls fotografie LeidenTrouwceremonie | Stijlimpuls fotografie LeidenTrouwceremonie | Stijlimpuls fotografie Leidengroepsfoto trouwreportage | Stijlimpuls fotografie Leidendaggastenshoot bruiloft | Stijlimpuls fotografie Leidendaggastenshoot bruiloft | Stijlimpuls fotografie Leidendaggastenshoot bruiloft | Stijlimpuls fotografie Leidendaggastenshoot bruiloft | Stijlimpuls fotografie Leidendaggastenshoot bruiloft | Stijlimpuls fotografie Leidendaggastenshoot bruiloft | Stijlimpuls fotografie Leidenstijlvolle trouwreportage | Stijlimpuls fotografie Leiden