FAQ

Trouwen is heel bijzonder Een goede voorbereiding is dus belangrijk

Onvoorwaardelijk trouwen met elkaar in voor en tegenspoed.  Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is heel bijzonder!

Jullie gaan deze dag uiterst zorgvuldig voorbereiden en daarom op zoek naar het allerbeste om jullie trouwdag compleet te maken. De mooiste trouwjurk, een bijzonder trouwpak en geweldige trouwringen.

En natuurlijk willen jullie ook de beste trouwfotograaf die bij jullie past en aan al jullie wensen voldoet. Naast een persoonlijke klik en de stijl van fotografie zijn er ook andere factoren die van belang zijn. Hieronder hebben we een aantal zaken wat dieper uitgelicht.

Mochten jullie nog andere vragen hebben…

FAQ's

Er bestaan géén domme of onnodige vragen. Elke vraag – hoe simpel ook – geeft helderheid of een oplossing. Belangrijke informatie en oplossingen zorgen voor een beter beeld en voorbereiding.

Frequently Asked Questions

We willen onze bruiloft klein houden en komen dus niet aan 6 uur fotografie. Maak je uitzonderingen?

Het minimum van 6 uur heb ik gekozen, omdat ik jullie verhaal zo compleet mogelijk wil vertellen en dan zijn minder uren over het algemeen niet voldoende. Op vrijdagen en zaterdagen in het hoogseizoen (mei t/m september) neem ik sowieso geen kortere bruidsreportages aan. Op overige dagen en buiten het hoogseizoen maak ik wel eens een uitzondering. Bij minder dan 6 uur fotografie zijn de kosten in overleg.

Hoeveel tijd heb jij meestal nodig bij de bruid tijdens de voorbereidingen?

Persoonlijk vind ik dat een trouwdag begint bij de voorbereidingen, daar start ik dus ook bij voorkeur. Het is altijd even wennen aan elkaar, zeker omdat er meestal meerdere mensen aanwezig zijn en ook zij moeten wennen aan de camera en aan mij. Om een goed verhaal te maken met mooie beelden, heb ik daar het liefst een uur de tijd voor.

Kun je ook de voorbereidingen van de bruidegom fotograferen?

Dat kan zeker! Dit zou mijn collega kunnen doen. Als ik alleen kom en er is voldoende tijd tussen de voorbereidingen van de bruid en de aankomst van de bruidegom, dan kan ik voordat ze elkaar zien even snel naar de bruidegom. Vaak zetten we dan een aantal vaste shots in scene. Dit is bij de mannen vaak makkelijker dan bij de bruid.

Hoeveel tijd heb jij nodig voor de reportage?

Ik merk dat het voor iedereen het prettigst is als die tijd ongeveer 1 tot 1,5 uur is, zonder reistijd. Veel langer is niet nodig en meestal ook niet haalbaar. Maar korter zou afbreuk kunnen doen aan de variatie in de foto’s en dat zou erg jammer zijn.

We willen graag met alle daggasten op de foto, is dat mogelijk?

Groepsfoto’s zijn leuk zolang de gasten niet te lang moeten wachten, dat is mijn ervaring. Zorg vooraf dat bijvoorbeeld de ceremoniemeester een lijst heeft met de groepen en de namen. Zo duren de opstellingen niet te lang. Ik probeer altijd, indien het bruidspaar dit ook wenst, zo creatief en spontaan mogelijke groepsfoto’s te maken. Dit overleggen we vooraf. Je kunt je voorstellen als er meer dan 30 groepen zijn, dit veel meer tijd in beslag neemt. Een goede voorbereiding is dus ook hierbij belangrijk.

Krijgen we álle gemaakte foto’s op een USB in hoge resolutie en zonder watermerk?

Jullie krijgen na jullie bruiloft een USB stick met de foto’s in hoge resolutie zonder watermerk. Het is een ruime selectie van de mooiste beelden en bijzondere momenten. Dit zijn dus niet alle foto’s die ik geschoten heb, dat heeft ook geen enkele toegevoegde waarde. Foto’s waarop één van jullie, of een daggast wegkijkt van de camera, er met dichte ogen of onscherp op staat, laat ik weg uit de selectie. Evenals dubbele foto’s waarbij de verschillen bijna niet te zien zijn. 

Het aantal foto’s is ook afhankelijk van het aantal uren dat ik op jullie bruiloft aanwezig ben en ook een beetje aan de indeling van de dag; is er bijvoorbeeld veel of weinig tijd voor de reportage? Begint mijn dag bij jullie voorbereidingen of pas bij de plechtigheden? Bij een bruiloft van 6 uur ontvangen jullie ongeveer 300 foto’s. Een maximum aantal foto’s heb ik dus niet.

We weten nog niet zeker of we wel een album willen, kan dat later ook nog?

Natuurlijk kan dat later nog. Jullie ontvangen sowieso een USB met de mooiste foto’s en mochten jullie later besluiten alsnog een album te willen, dan maak ik dat met plezier alsnog. Het is alleen qua investering aantrekkelijker om het in een pakket te nemen, maar die keuze is volledig vrij.

Hoe maak jij een trouwalbum?

Het trouwalbum is vaak het enige wat na jaren nog tastbaar aanwezig is van jullie trouwdag. Bij het zien van de foto’s komen alle mooie herinneringen weer naar boven. Het is dus heel belangrijk dat jullie daar dan nog steeds van genieten. Jullie geven zelf aan welke beelden jullie in het trouwalbum terug willen zien.

Na de bruiloft stuur ik een zeer ruime selectie foto’s toe. Deze kunnen jullie dan op je gemak samen thuis bekijken en selecteren welke jullie in het album willen. Daarna ga ik naar eigen inzicht het album opmaken. Zodra de eerste proef klaar is, kunnen jullie deze via een pdf doorbladeren. In alle rust kunnen jullie dan samen bekijken of er foto’s gewisseld, vergroot, verkleind etc. moeten worden. Daarna geven jullie per mail de wijzigingen door. Als ik die correcties heb doorgevoerd in het album, ontvangen jullie een tweede proef. Zodra jullie het album goedgekeurd hebben, controleer ik alles en daarna verzend ik het naar de drukker.

Ook ontvangen jullie een pdf met de extra opties voor het trouwalbum, om het nog persoonlijker tintje te geven. Denk hierbij aan het materiaal van de omslag, de kleur, of misschien willen jullie de namen wel in het materiaal gedrukt hebben. Houdt in gedachten dat de levertijd vanaf het moment dat ik de bestelling plaats tot en met de levering gemiddeld 4 weken duurt.

Fotografeer je ook het diner?

Kauwende mensen zijn meestal niet zo fotogeniek. Daarom maak ik meestal een aantal overzichtfoto’s van de tafels vooraf en bijvoorbeeld het buffet. Of ik ben even aanwezig tijdens het heffen van de glazen champagne of tijdens een speech. Ik ben verder niet aanwezig in dezelfde ruimte, maar wel graag in de buurt. Zo kan ik zelf snel even een hapje eten en ook weer op tijd aanwezig zijn mocht er een speech gehouden worden tijdens het diner. Meestal heeft een trouwlocatie een ‘artiestenmaaltijd’, daar ben ik al erg blij mee. Overdag zorg ik zelf voor een lunch, maar als er een broodje kaas is, is dat super.

Wat gebeurt er als jij ziek wordt?

Ik ben bijna nooit ziek en met een verkoudheid kan ik gewoon werken. Mocht ik nu de dag voor jullie trouwdag mijn been breken, heb ik een groot netwerk aan collega’s op hetzelfde niveau. Het zou heel raar moeten lopen wil er niemand komen. De nabewerking kan ik dan gewoon zelf doen.

Werk je ook samen met videografen?

Ik pas me heel makkelijk aan. Zowel de videograaf als ik willen het beste voor jullie, dus samenwerken is geen enkel probleem. Mijn partner is op het moment volop aan het oefenen met video en met het filmen en fotograferen met drones. Dus volgend jaar kunnen we waarschijnlijk een compleet aanbod aan fotografie en videografie aanbieden.

  •