10 tips voor het vinden van

Jullie fotograaf

10 stappen voor het vinden van jullie fotograaf

In tegenstelling tot het product of dienst van je andere bruidsleveranciers (muziek, bruidsboeket, taart), zijn jullie trouwfoto’s vooraf niet te beluisteren, te ruiken, te proeven of zelfs te zien. Je weet niet wat je krijgt tot na de bruiloft. Maar het is wel het enige wat er tastbaar overblijft en mede voor alle mooie herinneringen zorg draagt.

Dat betekent dat jullie zorgvuldig en selectief moeten kijken naar de ervaring en vaardigheden, de stijl en persoonlijkheid van jullie trouwfotograaf.

Stap 1: Kies een stijl

Voordat je op zoek gaat naar de juiste fotograaf, moet je beslissen welke stijl fotografie je het meest aanspreekt. Instagram en Pinterest zijn daar geweldige inspiratiebronnen voor. Daar vind je echt alles; van trouwjurk tot bedankjes voor de gasten, van aankleding van de trouwlocatie tot bruidskapsels. Als je een goede verzameling inspirerende foto’s hebt, probeer je samen met je partner te definiëren waarom jullie juist die stijl zo mooi vinden. Misschien zijn dat spontane portretten, een romantische fotografiestijl of een vintage uitstraling. Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot één stijl, omdat veel trouwfotografen een combinatie van portret- en documentaire-stijl foto’s kunnen maken. Maar als er een speciale stijl is waar je voor valt, moet je je richten op fotografen die daarin zijn gespecialiseerd. 

Stap 2: Doe je huiswerk

De testimonials van recente pasgetrouwden geven een heel goed beeld hoe de fotograaf in de omgang is en hoe deze werkt. Bekijk de websites en lees blogs van potentiële fotografen zorgvuldig om foto’s te bekijken van andere bruiloften die ze hebben gemaakt.  Hoe fotograferen ze de belangrijke en emotionele momenten; de voorbereidingen,  een emotionele eerste blik of het ja-woord tijdens de ceremonie? Zijn de foto’s groot genoeg en scherp? Leggen ze veel details vast en spreken de kleurnuances jullie aan? Het ontwerp van de website is vaak ook een weerspiegeling van de persoonlijkheid van de fotograaf. Fotografen laten graag hun werk zien, dus bekijk indien mogelijk ook hun Facebook-, Instagram- en Pinterest-pagina. Staan er een aantal bruiloften op of slechts een paar? Hoe omschrijft de fotograaf zichzelf? Hoe communiceren ze met hun Instagram-volgers, zien ze er vriendelijk uit?  

Stap 3: De fotograaf ontmoeten

Welke fotograaf het wordt, beslis je niet alleen op foto’s en een mooie website. Als je het mooi vindt wat je op de site ziet – en de kosten binnen je bereik liggen – bel dan om te vragen of ze beschikbaar zijn op jullie trouwdag. Meestal vind je op de contactpagina een formulier, daarna neemt de fotograaf contact op met jullie.Er moet die klik zijn tussen jullie en de fotograaf en die klik voel je alleen maar bij real life contact. Organiseer persoonlijke ontmoetingen met drie tot vijf fotografen die beschikbaar zijn op jullie trouwdag om meer van hun werk te bekijken en te beoordelen of jullie die klik hebben.

Stap 4: Zorg ervoor dat jullie persoonlijkheden matchen

Onderschat het belang van sympathie en die klik met je fotograaf niet. Is de fotograaf enthousiast over je visie? Om de beste en mooiste foto’s te krijgen, ga je met een professionele fotograaf in zee die aanvoelt wat jullie wensen zijn. Een fotograaf met goede sociale vaardigheden en die je vooral op je gemak stelt ontzorgt. De fotograaf is de enige persoon op jullie huwelijk die er de hele dag met zijn neus bovenop zit (niet letterlijk de hele dag natuurlijk). Dan is het wel zo prettig als jullie je beiden op je gemak voelen bij hem of haar. Dat zorgt sowieso al voor de mooiste foto’s.  

Ook wil je niet dat de fotograaf de gasten beledigt of irriteert, maar ze op een onopvallende manier op hun best fotografeert. Om de mooiste foto’s te maken, moet de fotograaf assertief en creatief zijn om geweldige momenten te zoeken door de lens. Hij moet ervoor zorgen dat iedereen een  ontspannen glimlach laat zien, ook als sommige gasten niet zo heel veel zin meer hebben.   

Stap 5: Blader door meerdere trouwalbums

Baseer je beslissing niet alleen op wat je op de homepage of in 1 album van een fotograaf ziet. Natuurlijk laten zij hun mooiste werk daar zien, allemaal van verschillende bruiloften. Zodat jullie het beste van het beste zien. Het probleem hierbij  is dat je geen goed totaalbeeld krijgt van hun werk. Vraag de fotograaf gerust om twee of drie volledige galerijen te laten  zien, zodat je een beter idee krijgt van hoe je complete verzameling foto’s eruit zou kunnen zien na de bruiloft.

Stap 6: Bekijk albums kritisch

Let bij het bekijken van het album op de belangrijkste momenten die worden vastgelegd: is alleen de bruid gefotografeerd bij de eerste blikken of is ook de bruidegom zijn gezicht te zien? Zijn de foto’s scherp, worden er originele composities gekozen?  Zijn de foto’s licht en fris/helder? Wordt er voldoende gevarieerd met close-ups en overzichtsfoto’s?  Het is ook heel belangrijk dat je de emoties van de mensen kunt zien op de foto. Jullie zijn natuurlijk het meest belangrijk, maar vrolijke, lachende familie en vrienden op de foto is ook prettig.

Stap 7: Pakketten en prijzen vergelijken

De meeste fotografen bieden verschillende pakketten aan. Vaak zie je verschil in het aantal uren en wel of geen album. Informeer naar een gemiddeld aantal foto’s wat jullie krijgen en naar de extra opties voor het album. Vaak zijn de pakketten zo samengesteld dat ze voordeliger zijn dan later losse uren extra fotografie bijboeken. Dit is meestal ook het geval met een pakket inclusief een album. Vraag de fotograaf naar realistische cijfers, bijvoorbeeld; jullie hebben een bruiloft van 10 uur en het pakket van 6 uur met album vinden jullie interessant. Extra uren kunnen bijgeboekt worden. Het album van dat pakket zal qua omvang (aantal pagina’s) zijn gebaseerd op 6 uur fotografie. Dan is de kans groot dat jullie achteraf meer foto’s in het album willen waardoor de kosten onverwacht stijgen.

Vraag ook naar de mogelijkheid voor een second shooter. Het grote voordeel is dat jullie een veel groter aantal beelden hebben en vanuit meerdere invalshoeken genomen. Tijdens de fotoreportage kan de fotograaf bijvoorbeeld de creatieve foto’s maken, terwijl de tweede meer op de achtergrond journalistieke foto’s maakt.  

Stap 8: Vraag naar je rechten

In de meeste contracten is vastgelegd dat de fotograaf de rechten bezit op alle foto’s die tijdens de bruiloft zijn gemaakt. Met andere woorden, de fotograaf kan ze promotioneel gebruiken (op hun website of blog plaatsen, ze insturen voor wedstrijden en advertenties opstellen). Bij een opdrachtbevestiging kunnen jullie vaak wel aangeven of jullie daarmee akkoord gaan of expliciet niet willen. Staat dat er niet in, maak het dan zeker bespreekbaar.  

Stap 9: Informeer naar de eindproducten

Het duurt meestal minstens een maand om alle beelden van de fotograaf te krijgen. Waarom? Je fotograaf werkt met grote, onbewerkte RAW bestanden die veel groter zijn dan een standaard JPG. Het werken met deze onbewerkte bestanden geeft de fotograaf veel meer opties om de foto te corrigeren en verder te bewerken. Maar het duurt dus ook langer om al die grote bestanden te uploaden, bewerken en verwerken. De gemiddelde professionele fotograaf is zeker 40 uur bezig met het selecteren, corrigeren en bewerken van de beelden van 1 bruiloft. In een druk seizoen zal je dan soms wat langer moeten wachten.

Je kunt de fotograaf vragen naar het aantal beelden wat jullie ontvangen en in welke resolutie. Ook kun je vragen of je zelf afdrukken kunt laten maken. Vraag of alle beelden die jullie ontvangen geretoucheerd zijn. De meeste fotografen leveren hun foto’s geretoucheerd af. Er zijn alleen wel meerdere retoucheeropties. De ene fotograaf verstaat onder retoucheren het corrigeren van de kleurbalans en belichting. Een ander ‘poetst’ ook oneffenheden weg. Indien jullie beelden op een hele speciale manier bewerkt willen hebben, vraag dan eerst naar de mogelijkheden en de prijzen.

Stap 10: Samen voorbereiden geeft rust

Jullie fotograaf is ervaren, dus besteed niet te veel tijd besteden aan het samenstellen van uitgebreide moodboards met foto’s. Een dagschema met bijzondere momenten en aanwezigen erop vermeld is meestal meer dan voldoende.  Sommige fotografen plannen nog een tweede afspraak enkele weken voor de bruiloft om de puntjes op de i te zetten. Vraag hiernaar als jullie daar behoefte aan hebben.  

Bronvermelding: The Knot